Een goedkope website opzetten. Realiteiten en iIllusies

Een goedkope website opzetten. Realiteiten en iIllusies

Een website opzetten is niet altijd een simpele daad. Toch is het tegenwoordig bijna ondenkbaar om als zaak/zelfstandige nog zonder website door het leven te gaan.

Maar geen nood! Een goedkope website opzetten, daar bestaan genoeg mogelijkheden voor. Of u kan uzelf gewoon op de handelsgids zetten! Of misschien is het wel een goed idee om de Gouden gids te contacteren, zodat zij jouw site regelen.

U ziet geen problemen in bovenstaande stellingen? Misschien is het dan toch maar best van al, dat uw even de tijd neemt om deze blog door te lezen.

ILLUSIES

1) Er bestaan genoeg mogelijkheden voor een GRATIS website

Laten we onmiddellijk de koe bij de horens vatten. Dit is wat ik mensen soms letterlijk hoor zeggen “Ik kan zo goed als gratis een eigen website verkrijgen. Waarom zou ik dan geld steken in jullie?”. Terechte vraag natuurlijk. Ik denk soms ook dat ik een meester loodgieter ben. Of een kast ineen steken, Ikea of niet, daar ben ik een expert in. Maar denk ik eraan om mijn eigen huis te bouwen zonder hulp van ten minste één of twee professionals? Neen, ik wil er tenslotte wel een heel aantal jaren in kunnen wonen.
Een website bouwen is een beetje hetzelfde als een huis bouwen. Een huis voor jouw product, brand of onderneming. Een gratis website kan zeker en vast. Maar kom niet klagen wanneer de leidingen beginnen lekken, of de muren scheef staan. Wees ook bereid om een hele hoop tijd erin te steken. Een website beginnen bouwen, ook al is het maar ‘drag and drop’, neemt een poos. Qua functionaliteiten zit je dan ook al beperkt. En je eigen domeinnaam verkrijgen is een zeldzaamheid.
Kort samengevat: ik weet dat het woord ‘Gratis’ enorm aanlokkelijk klinkt. Als ikzelf ‘gratis proevertje’ zie staan, kan je ervan op aan dat ik er eentje zal meenemen. Maar zou je vertrouwen op een gratis constructieset als je een huis wil bouwen?
Indien je beveiling belangrijk vindt zou ik je ook niet aanraden om een gratis website te beginnen. Maar zelfs bij betalende websites pas je hier best voor op. Vraag het toch zeker maar eens na indien je een website laat bouwen. Indien ze niet weten wat je bedoelt met SSL, zet je zoektocht dan best even verder.

2) De Gouden gids doet dat aan een heel lage prijs!

Neen. Gewoon niet doen. Ook geen Handelsgids of dergelijke. Aub. Ik heb al teveel klachten gehoord van mensen die dan plots onmogelijk hoge kosten moeten betalen voor dingen die je niet al te goed kan verklaren.
Ik begrijp volledig dat je weinig tot niets van internet en computers af weet, en hier is helemaal niets mis mee. En ik begrijp het zeker dat een eigen gratis website aanmaken klinkt als een prachtig idee om geld uit te sparen. En dat mag je zeker doen. Op welke manier je het ook maar wil. Maar hier zal je geen geld sparen. Pas op (om het even bij welke site je gaat) voor offers van ‘slechts X euro per maand’. Indien je deze zin ook maar ziet, is het belangrijk dat je je omdraait en zo snel mogelijk de andere kant uit rent. Je kan er ook gewoon een rekenmachine bijnemen en berekenen hoeveel deze ‘kleine’ prijs je zal kosten over een jaar of 2, 3-5. En deze totaalprijs dan eens vergelijke met het maken van een eigen, op zichzelf staande website. Verschiet je niet als je plots 1000 euro meer betaald hebt voor een onfraaie, onpersoonlijke en niet-te-vinden-op-google website. Doe alles wat je zelf wil, maar ga aub niet naar de Handelsgids of Gouden Gids of dergelijke indien je ietwat professioneel wil overkomen en je weinig wil betalen. Je zal “gegarandeerd” teleurgesteld terugkomen.

REALITEITEN

1) Abandon al hope, thee who enter this free website place.

Indien je een website hebt laten bouwen door iemand die niet weet waar hij mee bezig is, of je naar een ‘gratis website-builder’ geweest bent, vergeet dan maar enige hulp voor al je problemen. Het is niet ongehoord dat je website plots offline gaat, zonder dat je er zelf iets aan kan doen. En dit oplossen? Dat is teveel werk voor deze mensen, ze hebben (zoals ze zelf trouwens trots stellen op hun voorpagina’s) miljoenen klanten. Moeilijk om persoonlijk te zijn. Je site kan gewoon van het net gehaald worden, en ze zijn je niets verschuldigd. Je bent niet de eigenaar van je website, noch van iets dat je er zelf opgezet hebt. Je huurt eerder het recht voor de ruimte. En als je niet betaald.. Wel, je kan zelf wel uitvogelen dat het er niet beter op wordt.
Daarbij komt ook dat je content gewoon kan verdwijnen. De meeste hebben ook volledige rechten op jouw content. Deze staat legaal gezien namelijk op een website waar zij voor betaald hebben. Vergeet ook niet dat al die SEO waarvoor je gewerkt hebt ondertussen verdwenen is. Je kan dus weer van nul af aan beginnen.
Waarom is je website zo goed als gratis?. Een vraag waar je bij alle gratis producten best even bij stilstaat. Het kan geen kwaad om je even af te vragen van waar het geld eigenlijk komt. Advertenties zijn hier een goed, en vaak gebruikt, antwoord op. Advertenties op één website brengen op zich niet veel op, maar als je duizenden websites met advertenties hebt, en je krijgt er zelf al het geld van binnen.. Je kan je voorstellen dat het geld al eens kan binnenrollen. Het kan ook al eens voorkomen dat je website terecht komt op een zogenaamde linkfarm .
Je bandbreedte en schijfruimte zijn zeer waarschijnlijk enorm beperkt. Dit kost namelijk geld. Geld dat jij niet uitgeeft, en de website-eigenaars dus ook geen geld voor hebben om te betalen. Vergeet dus maar dat je er wat mooie foto’s, animaties en video’s op kan zetten.
Indien je ooit je site wil verhuizen, verschiet er niet van als het enorm moeilijk blijkt. Gratis services gaan het zo moeilijk mogelijk maken om je website te veranderen. Ze gaan er namelijk van uit dat je niet veel weet van deze zaken. Hoe meer ze dit kunnen uitbuiten, hoe beter. Welkom bij het spelletje: ‘Is het je de moeite wel waard om de site te verhuizen?’
Je hebt geen eigen email-adres. Hoe dom het ook klinkt, dit komt wel minder professioneel over.
Een goedkope website opzetten, en er dan geld uit halen. Dat is het plan? Vergeet het ook maar. Lees de kleine letters. Meestal staat er in de regels dat je geen geld mag verdienen aan de website die je bij hen hebt staan. Als er al geld te verdienen valt met je site, sta er dan niet verstomd van als je een deel moet afstaan.
Analyses van je websites zijn moeilijk te vinden of onbestaande. Toch voor jou om te bekijken met een gratis account allé!
Tijd om te beginnen betalen dus. Want anders kan je je site niet verder aanpassen, wordt je SEO niet gedaan, krijg je geen persoonlijke hulp, kan je een plugin niet gebruiken, heb je ads die je niet wegkrijgt, is er te weinig ruimte voor je site,… Vergis je niet er is altijd een luchtje aan gratis websites .

Goed nieuws; een website opzetten hoeft niet veel te kosten

Denk er even goed over na. Ja, in het begin lijkt een website heel wat geld te kosten. Maar is het ook echt zoveel? Bedenk dat je een website (afhankelijk van je sector) wel minstens een jaar of 3-5 kan behouden. Zonder al teveel veranderingen. Veranderingen die je persoonlijk kan laten uitvoeren!
De berekening : Het is altijd moeilijk om hiervan een correcte inschatting te maken.
Maar laten we even van deze stellingen uitgaan:
1) Je wil een statische, simpele website. Geen groot bedrijf, niets te zot, gewoon een présence op het internet.
2) Je hebt niet de financiën om hier heel veel geld aan uit te geven
3) Je website hoeft niet om de maand ge-update te worden, buiten een blogpost hier en daar.
4) Je wil back-ups van de content op je website, in het slechtste geval dat er iets gebeurd.
6) Je wil je eigen domeinnaam en emailadres.

Alles inbegrepen zal je dit waarschijnlijk ( hier contacteren indien je graag een offerte wil voor jouw website. Geef ons dan alvast wat extra informatie over jezelf en over het soort website dat je wil.

About Kristof Vanmunster

Kristof is de co-founder van Incendiary, online marketeer & SEO / SEA expert. Vraag hem alles over Google analytics, Mailchimp, Google AdWords,... Linkedin: Kristof Vanmunster